Ellebo Garden Room vinder Nordic Built Challenge i Danmark

Ellebo Garden Room af Adam Khan Architects er det bedste forslag til bæredygtig rehabilitering af Ballerup Ejendomsselskabs boligafdeling, Ellebo.
Published 10/09/2013 | Last updated 11/09/2013

Nu konkurrerer den præmierede arkitekt fra London og hans britisk/danske team med fire andre forslag om at blive den endelige vinder af Nordic Built Challenge, en åben, tværfaglig designkonkurrence om bæredygtig renovering af en bygning i hvert av de fem nordiske lande, initieret af Nordisk ministerråd og Nordisk Innovation.

 

Det er et imponeret dommerpanel, der har peget på vinderprojektet. Dels lever projektet op til de elementer, der ligger i Nordic Built Charter, dels tilføjer det Ellebo mange nye kvaliteter. Læs mere om Nordic Built Charter her:

http://www.nordicinnovation.org/da/nordicbuilt/the-nordic-built-charter/

 

”Khans projekt, der ved første øjekast kan virke traditionelt, rækker på flere måder ud i fremtiden. Dels ved at være rundet af en tradition for det stærke værk, hvilket er usædvanligt i renoveringssammenhæng. Herved indvarsles måske en ny periode i arkitekturhistorien, hvor transformationen af den eksisterende bygningsmasse bliver genstand for en mere forfinet og ambitiøs praksis end hidtil,” står der blandt andet i dommerbetænkningen.

 

 

Involverer beboerne

Med vinderprojektet kan Ellebo leve op til kravene i energiklasse 2015. Boligafdelingen får også et nyt haveanlæg med direkte adgang fra alle opgange og nye penthouseboliger på toppen. Enkelte boliger bliver sammenlagt og elevatorer gør at adgangen til boligerne bliver bedre for gangbesværede.

 

Projektet er desuden karakteristisk ved, at beboerne bliver involveret i processen.

 

- Vi vidste, at det var meget vigtigt at beboerne kunne blive boende i deres lejligheder under en renovering. Det gav os en reel udfordring at forbedre den interne kvalitet af lejlighederne, som vi virkelig ønskede at gøre. Ved at arbejde tæt sammen med ingeniører og producenter og nøje studere de originale tegninger, formåede vi at finde en billig, skånsom løsning på at gennemføre projektet på en virkelig betydningsfuld måde uden at beboerne skal genhuses, siger arkitekt Adam Khan.

 

Adam Khan Architects har fået flere priser for deres indsats indenfor bæredygtigt byggeri og blev i 2012 Architect of the Year i Storbritannien.

 

 

En nordisk vinder skal udses

Den endelige vinder af Nordic Built Challenge offentliggøres den 17. oktober, og får 1.000.000 kroner i prispenge.

 

- Responsen på Nordic Built Challenge har været overvældende, og vi er glade for, at så mange dygtige fagfolk har brugt deres tid på at konkretisere Nordic Built Charter. Vi håber, at det vil resultere i fem nordiske fyrtårnsprojekter, der viser på de løsninger for bæredygtig renovering af eksisterende bygninger, som den nordiske byggebranche er i stand til at levere. Forhåbentlig vil det også øge den generelle interesse for bæredygtige løsninger blandt leverandører og indkøbere i Norden og i udlandet, siger Trine Pertou Mach, senior innovationsrådgiver i Nordisk Innovation og projektleder for Nordic Built.

 

 

SE DE 5 VINDERPROJEKTER I NORDIC BUILT CHALLENGE