Bestseller Logistics Centre North

 

Owner: Bestseller A/S

Address:  Motorway E45, Exit 88 Haderslev
Purpose: Logistics Centre
Year of construction: 2010-12
Size: 48.000 m2
Construction: Pre-fabricated concrete & steel, wood cladding, ETFE-foil facades, green roofs

Architect: C.F. Møller Architects

Landscape architects: C.F. Møller Landscape

Supporting architect: Sweco architects

Engineer (structural & mechanical): Rambøll

Supporting engineers: HaCaFrø + Midtconsult

Turnkey contractor: Züblin

Automated sorting plant: TGW Systems Integration + Chrisplant DK

 

Property

The new logistics centre, located on the E45 motorway at Haderslev, supplies all of the clothing company Bestseller’s boutiques, right across Europe.

 

The centre has been planned to occupy three parallel bands surrounding a main avenue. One of these bands contains the main entrance, office and staff facilities, together with an area with loading ramps for trucks, while the second contains an automated sorting facility, and the third fully-automated mini-load stores.

 

The building is optimally located, directly at a motorway exit, in a geographical location balancing the traffic distances for in- and outbound goods. It has been designed on a 65 ha greenfield site with visibility from the motorway, which has been an important aspect in the ambitious design and landscape design brief from the client. The site is designed as a natural area within an inner landscape circle, with 10 ha oak wood planting, wetlands (including a 5 ha lake) and meadows creating a rich biodiversity, with a focus on upholding and recreating the ecological values of the original site. The site layout is future-proofed using a "Plug-n-play" principle, allowing the extension of the buildings capacity (up to 150,000 m2) within the same logistical layout and landscape design.


Challenge

The expression of most logistics centres speak for themselves – it is rare to see a design that engages with its context, or regards the fact that although machine equipment takes up most of the space, these buildings are still first and foremost workplaces for people. Also, low-energy design in large-scale industrial developments is rare because of a lack of standards, and real challenges related to the size of the volumes as well as the need for many openings in the envelope etc.

 

The idea was to create an industrial building that would go far beyond typical standardised solutions for logistic facilities. The complex, including the tall mini-load stores, is formed as solid, sculptural structures, clad with wooden slats and transparent foils allowing glimpses of the cranes at work.  Emphasis has been on good workplace design, sustainability and health & safety – and not least creating a piece of architecture worthy of the client’s company ethics.


Solution

Although the centre is large and efficient as an airport, it has been designed with an architectural sensitivity that is able to lend the advanced technical equipment a human expression: By combining raw technology with good materials, plenty of daylight and a strong social focus, it goes far beyond mere functionality. It also has a strong, sculptural presence and is designed in harmony with the landscape, which arguably is very rare for this type of building. Altogether, it aims to set new standards for a green development of the industrial sector - making it a continuation of the very best in the modern Scandinavian tradition.

 

Using the holistic BREEAM as guideline, the centre sets new standards for low-energy industrial construction in Denmark: Highly insulated envelope, passive solar design (north-oriented office sections, large shading overhangs, green courtyard etc.), FSC-certified pine slats cladding, use of renewable energy  with biofuel +  solar on-site energy supply, integrated landscaped rainwater management, large-scale green roofs, use of daylight, controlled electrical light, translucent lightweight ETFE-foil facades, and specially developed state-of-the-art low-energy machine equipment (reducing consumption by 75% compared with standard sorting plants) are unique features.

 

Truck traffic flows are managed to reduce emissions and congestions. Safe, pleasant and healthy workplace design has been key: everywhere in the building, good daylight and closeness to the landscape and views is consequently provided for all employees (regardless of occupation, including truck drivers) via courtyards, skylights, panoramic openings, roof terraces and common facilities (canteen, lounge etc.) of high standards.


The Charter

Profitable is a relevant charter principle, as the building is a commercial construction designed to deliver efficiency and turnover – yet it also focuses on creating benefits for people, place and nature.

 

Contact information

C.F. Møller