Top navigasjon

Nordic Cleantech Open: 25 framtida Nordiska cleantech stjärnor utvalda!

  • Publisert 03.02.2011
Nordic Cleantech Open avslöjar idag vilka som utsetts som de 25 finalisterna i den första Nordiska miljötekniktävlingen.

Finalisterna har ett antal saker gemensamt:

 

- De vänder sig till stora internationella marknader,
- De grundades relativt nyligen (majoriteten för mindre än två år sedan) och
- De har potential att göra verklig skillnad för miljön.

 

Topp 25 har valts ut av en jury bestående av 32 mycket erfarna investerare, industrifolk och andra med stor kunskap inom området. Juryn har instruerats att utvärdera affärspotentialen hos företagen baserat på tre kriterier; innovationen, marknadsmöjligheterna och teamet.

 

Finalisterna representerar en mycket stor bredd då det gäller industrier och teknologier. Artificiell intelligens, robotar, nanoteknik, och bytesservice för begagnat är sida vid sida med etablerade cleantech sektorer som belysning, vind-, våg- och solkraft.

 

Jurymedlemmen Michael Lauridsen kommenterar:


- Jag har gjort investeringar inom detta område under ett antal år och jag var överraskad över kvalitén I de inkommande ansökningarna. Potentialen för många av dessa nystartade bolag är helt klart mycket stor. Det var också uppmuntrande att se lovande idéer från ett så brett spektrum av Cleantech segment.


Michael Stuer Lauridsen är partner på BankInvest New Energy Solutions. Han har över 25 års erfarenhet från Schneider Electric, Siemens och ABB.

 

Finalisterna kommer nu att samlas över en helg på Trolleholms slott där de förutom det nordiska kontaktskapandet kommer att träffa och arbeta med inbjudna investerare och industrirepresentanter. Efter detta står evenemang i London och ett finalevenemang i Köpenhamn på tur för finalisterna.

 

Om Nordic Cleantech Open:
Nordic Cleantech Open är en företagstävling som syftar till att identifiera, uppgradera och visa upp de 25 bästa nystartade miljöteknikföretagen i de nordiska länderna varje år.


Identifiera: Genom att arbeta aktivt med ekosystemet av innovation för att hitta nystartade miljöteknikföretag och inspirera framtida entreprenörer angående möjligheterna på marknaden för cleantechlösningar.

 

Uppgradera: En kompetent jury väljer ut de 25 bästa deltagarna basera på deras tillväxtpotential. Dessa 25 kommer att genomgå ett program med aktiviteter som kommer att hjälpa dem att bygga en solid affärside, inklusive ett Nordiskt weekend-läger, där vi aktiverar ett nätverk av personer inom riskkapital och industri.

 

Visa upp: Vid den Nordiska finalen i Köpenhamn samlas ledande investerare, experter och industrifolk som är involverade i cleantechområdet och väljer den slutliga vinnaren. Nordic Cleantech Open väljer också de Nordiska finalister som får delta i den internationellt erkända Cleantech Open i Kalifornien, där lag från hela världen deltar.

 

För mer information se: www.nordiccleantechopen.com

 

Nordic Cleantech Open is organised by Venture Cup Denmark, Venture Cup Sweden, Cleantech Scandinavia AB, Innovit Iceland and University of Iceland.

 

Funding partners are Nordic Innovation Centre, Danish Enterprise and Construction Authority (EBST), Innovation Norway, Investinor, Statkraft, Tilväkstverket, Swentee, TEKES, Cleantech Finland, and Lahti Science and Business Park