Top navigation

De lär amerikanska skolbarn om nordisk musik

Ingrid Berg Mehus och Bjørnar Hopland gläder sig till att spela nordisk musik i Washington.
  • Published 09/09/2011
  • Last updated 13/09/2011
Elviolinisten Ingrid Berg Mehus och dj:n Bjørnar Hopland ser fram emot att uppträda inför tusentals amerikanska skolelever när arrangemanget Nordic Food in DC Schools går av stapeln i slutet av oktober.

 

- Det blir spännande att se elevernas reaktioner. Det är en lite annorlunda publik än vi är vana vid, konstaterar Ingrid Berg Mehus som bland annat har uppträtt i Las Vegas.

 

Den musikaliska duon blev tillfrågad att göra bakgrundsmusiken till tävlingsvideon för unga matlagningsentusiaster av vilka fem vinnare får åka till Washington DC och tillreda mat till 30 000 amerikanska skolelever. Tanken var att kombinera klassisk nordisk folkmusik med moderna rytmer.

 

- Vi hade två dagar på oss, så man kan säga att det var intensivt men roligt, säger Hopland med ett leende.

 

När melodin var färdig blev det aktuellt att Ingrid Berg Mehus och Bjørnar Hopland också skulle följa med till USA för att uppträda under själva arrangemanget.

 

- Vi tackade ja direkt! Det är enormt kul att få vara med och se hur projektet utvecklar sig och samtidigt träffa nya människor och få inspiration, säger Berg Mehus.

 

Ingrid Berg Mehus och Bjørnar Hopland är stolta över de norska musiktraditionerna och ser fram emot att presentera dessa i Washington tillsammans med kompositioner från de övriga nordiska länderna. Tanken är, liksom i bakgrundsmusiken, att kombinera traditionell nordisk musik med nyare toner, och låta de amerikanska ungdomarna få en rejäl dos av nordisk kultur, både i form av mat och musik.

 

- Förhoppningsvis tycker de om det de hör, säger Berg Mehus och Hopland instämmer.

 

Passande nog ligger också nordisk mat de unga musikerna varmt om hjärtat, speciellt på grund av de delikata råvarorna enligt dem själva.

 

- Jag var ute och plockade svamp häromdagen och sjöarna här uppe i norr är ju fulla av den bästa fisken som kan fås, säger Berg Mehus.

 

Just fisk är en av favoriträtterna hos dem bägge. Men Ingrid Berg Mehus råkar också vara väldigt förtjust i en norsk delikatess på julbordet:

 

- Pinnekjøtt smakar väldigt bra, säger hon med ett leende.

 

Nordic Food in DC Schools är ett samarbete mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, med stöd av Nordic Innovation.